MİLLİYET – Songül HATISARU – Kütüphaneler bebeklere de açık

Bebek ve çocuk kütüphanelerinin sayısı hızla artıyor. Bu kütüphaneler okuma ve öğrenme arasındaki güçlü bağı kuruyor, bebek ve ebeveyni arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor, fırsat eşitliği sağlıyor

Türkiye, Cumhuriyetin 100’üncü yılını, 100 yeni kütüphaneyle karşılıyor. Son olarak nisan ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Prof. Dr. Aziz Sancar Bebek ve Çocuk Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi. 3 bin 482 metre kare kullanım alanına sahip kütüphanenin Türkiye’nin en büyük bebek ve çocuk kütüphanesi olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Bakanlık kütüphaneye bu topraklarda doğup eğitim alan Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’ın adını vererek, çocuk ve gençlerimize ‘Siz de başarabilirsiniz’ mesajını verdi.

Bu kütüphaneyle, 2019’dan bu yana kurmaya başladığımız bebek ve çocuk kütüphanelerinin sayısı 19’a yükseldi. Halk kütüphanelerinde de bebek ve çocuk bölümleri oluşturuluyor.

Kütüphaneler bebeklere de açık

Çocuk ve bebek kütüphanelerinin en önemli işlevi, okuma ve öğrenme arasındaki güçlü bağı kurarken çocuklara kütüphaneyi sevdirmek. Kütüphaneler, bebek ve ebeveyni arasındaki ilişkiyi güçlendirirken, çocuklarımıza fırsat eşitliği sağlayan mekânlar haline geldi. Çocuklar kütüphanelerde internete erişiminin yanı sıra, robotik kodlama, yabancı dil, bilim, sanat, spor gibi alanlarda bilgiye erişebiliyor” dedi.

14 bin materyal

Diyarbakır Prof. Aziz Sancar Çocuk ve Bebek Kütüphanesi’nde, 14 bin kitap ve kitap dışı materyal var. Kütüphanede, 0-3 yaş bebekler için ve 3-6 yaş arası çocuklar için görsel okuma döneminde faydalanacakları, eğitici oyuncaklar, dokunmatik kitaplar, oyun ve etkinlik alanları, müzik atölyesi, top havuzu, trambolin ve bahçede dış mekân oyun alanı, 6-10 yaş grubu için “Benim sahnem” alanı, çalışma alanları ve okuma kabinleri, 10-14 yaş arası okul çağındaki çocuklar için çalışma salonu, matematik, “maker” yani “Kendin yap” alanları ve bilim atölyesi de bulunuyor.

Özgül Özkan Yavuz bu noktada şu bilgileri paylaştı: “Bakanlığımız kütüphaneleri mekânsal ve işlevsel olarak yeniden yapılandırarak, etkin ve yaşayan kütüphane yaklaşımını geliştirdi. Bu çerçevede kütüphane hizmetlerinin niteliklerini ve erişim olanaklarını artırarak, AVM, gar ve ceza infaz kurumları da dâhil olmak üzere yeni nesil kütüphanelerin yapımına, son yıllarda daha da hız verdik. Mayıs 2023 itibariyle bakanlığımızın 1.277 kütüphanesine ilaveten, 75 gezici kütüphane aracı ile kütüphanesiz yerlere, özellikle de deprem bölgesine hizmet götürülüyor.”

Kütüphaneler bebeklere de açık

5 milyon üye

Rami Kütüphanesi’nin, bünyesindeki kitap şifahanesi, bebek ve çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane, yazma eserler kütüphanesi gibi bölümleri ve 51 dönümlük yeşil alanı ile İstanbul’un en büyük kütüphanesi olarak hizmete açıldığını hatırlatan Yavuz, “Öte yandan, halk kütüphanelerimizdeki kitap sayısı 20 yılda 22 bin 8 milyona, üye sayısı ise 5 milyona yaklaştı. Kütüphanem Cepte uygulaması ile halk kütüphanelerinde katalog taraması yapılabilirken, e-kitabım uygulamasıyla kamu yayıncıları ve özel yayınevleri tarafından yayımlanan binlerce e-kitaba ücretsiz olarak ulaşılabiliyor” dedi.

Hedef, kültürde marka olmak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Takip eden değil, öncülük yapan, diğer alanlar gibi kültürde de kendisine sunulanları tüketen değil üreten bir Türkiye için gece gündüz çalışıyoruz.

Önümüzdeki dönem Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla eğitim ve kültür başta olmak üzere ülkemizi küresel düzeyde marka haline getirecek başlıkların tamamında da milletimizi hayallerine kavuşturacağız” sözleriyle kültür alanındaki hedefleri ortaya koyduğunu belirten Yavuz bu vizyonla gelinen noktayı şu sözlerle anlattı:

“Kültür ve sanata dair özellikle son 20 yılı kapsayan veriler, bu alanda yaşanan nitelik ve nicelik artışının somut göstergesi. Ülke sathındaki kültür merkezi sayısı, 20 yıl öncesine göre üç katına çıkarak 125’e, bakanlığa bağlı müze sayısı 222’ye, gezilebilir ören yeri sayısı 145’e ulaştı. Devlet Tiyatrolarımızın sahne sayısı 4 kat artarak 83’e ulaştı. 20 yıl içinde bakanlık tarafından bilimsel yöntemlerle, 9328 kültür mirası restore edildi. Yazma Eserler Başkanlığı, kurulduğu 2014’ten bu yana 1.423 nadide elyazmasını restore etti ve 17.509 yazma eseri koleksiyonuna kattı. Bakanlığımız, yurtdışına kaçak yollarla kaçırılan eserlerin iadesinde önemli bir başarı yakaladı. 20 yılda 9.042 eserin iadesi sağlandı.”